Technieken in het levend bouwen
Het levend bouwen kent verschillende technieken. Voor snelbouw van bijvoorbeeld bankjes en bruggen wordt gewerkt met de wilg, een welbekende snelgroeier, waarvan we bundels maken die met elkaar vergroeien tot stevige pilaren. Berk en populier zijn tevens boomsoorten die uitstekend voor deze techniek gebruikt kunnen worden. De levensduur van deze bomen ligt tussen de 50 en 150 jaar.
Voor het bouwen van huizen kiezen we voor een combinatie van verticaal tuinieren en boomvergoeiingstechnieken (arbosculpture). In elke bloembak worden boompjes geplant, die vervolgens in een mooi patroon met elkaar verbonden worden. Deze boompjes zullen met elkaar vergroeien tot één stevige boom.
De levensduur van een levend huis is afhankelijk van de boom die gebruikt wordt. Langzame groeiers leveren stevige constructies en kunnen in een later stadium als fundering gebruikt worden voor toekomstige generatiebouw.
In principe zijn alle soorten bomen bruikbaar. Het is echter van groot belang dat de bomen die men met elkaar wilt laten vergroeien uit dezelfde familie komen.
Delen van het huis die niet tot de basisconstructie behoren, kunnen worden gemaakt van fruitbomen zoals appel, peer, kers, enz., zodat bewoners niet alleen kunnen wonen in hun huis, maar er ook van kunnen oogsten.
Verticale bloembakkenbouw
Voor het bouwen van levende huizen worden de bloembakken ontworpen met ‘paper creet’ en ‘hemp creet’. Dit is een biologisch afbreekbare bloembak die aangeplant wordt met jonge boompjes. De jonge boompjes worden met elkaar verbonden en vergroeien tot een gesloten netwerk rondom het huis. Je bouwt dus eigenlijk een grote holle boom.
Arborsculpture & Treeshaping
De De volgende stap is het aanplanten van jonge boompjes uit dezelfde familie. Om te beginnen worden er boompjes direct in de grond geplant rondom het bouwwerk, vervolgens planten we in elke bloembak jonge boompjes. In de wanden van het bouwwerk zijn nu jonge boompjes geplant, die we onderling als een netwerk met elkaar worden verbonden. Om het vergroeien te stimuleren kunnen ent technieken worden toegepast. Deze techniek staat bekend als ‘Arborsculpture’ en is reeds honderden jaren oud.
Doordat de boompjes met elkaar vergroeien zullen ze ook hun sapstroom gaan delen. Alle boompjes zullen dus samen één levend organisme vormen, het hele netwerk, één boom. Het jaarlijks onderhoud bestaat uit het verder vormen van de uitlopers, dit wordt Treeshaping genoemd
Vergroeien van niet levende materialen
Door materialen zoals glas, steen, staal en kunststof tussen de jonge boompjes in te klemmen, zullen deze door de groeiende boom stevig ingekapseld worden. Op de plek waar bijvoorbeeld een kozijn tegen de bast wordt aangedrukt vermindert hier de sapstroom en zal de boom extra hout aanmaken om zijn sap voldoende te kunnen laten stromen. Op deze manier kan iedere toevoeging, zoals deuren en kozijnen, vastgroeien in het bouwwerk.
Wilgenbouw
Wilgenbouw is een snel bouw techniek en bij uitstek geschikt voor de bouw van bruggen, straatverlichting, bankjes e.d. De takken van de wilg kunnen zonder kluit in de grond geplaatst worden, ze schieten dan wortel en groeien vervolgens uit tot een volwaardige boom.
De wilgentakken of wilgentenen zijn zeer flexibel en daardoor makkelijk te ‘sturen’ en te vormen. Stevige constructies kunnen bereikt worden door de wilgentenen in een dikke bundel te binden. Op de plaatsen waar ze met elkaar verbonden zijn zullen ze met elkaar vergroeien en hun sapstroom delen.
Wilgentenen kunnen tot een lengte van zeker 6 meter zonder kluit geplant worden, zo is met deze techniek snel een middelgrote levende constructie te bouwen. Wilgen groeien zeer snel en al na 1 seizoen zijn de eerste vergroeiingen zichtbaar.
Daarnaast is de hazelaar ook meer dan geschikt voor deze vorm van bouwen